Bálok és Gálaestek Budapesten

 
budapest szmoking tuxedo bal
 

Tavaszváró Nőnapi Bál 2024.03.09.

Anna Bál 2024. július 27.

anna-bál-2022-webre

Mi az öltözködési etikett, ha kiemelt eseményre vagyunk hivatalosak?


Az egyik legfontosabb szabály, hogy a báli etiketthez, az öltözködési szabályokhoz igazodva – az adott bálra jellemző szokások, hagyományok alapján – úgy válasszunk ruhát, ami harmonizál a viselőjének személyiségével. Pároknál az is fontos, hogy báli öltözékük harmonizáljon egymással.

Miért érdemes kölcsönözni?

Báli ruhát (hölgyeknél elsősorban kis- és nagyestélyi ruhákat, uraknál a szmokingot, frakkot, zsakettet) kölcsönözni érdemes.

- Ruhát kölcsönözni olcsóbb, mint megvenni azt.
- Nem kell bajlódnia a tisztítással
- Nem foglalja a helyet a szekrényében
- Mindig kifogástalan megjelenésű lehet, mert a kölcsönzött ruhákat mindig méretre is igazítjuk.

Ha ruhát vásárol, akkor döntsön a klasszikus színek és az egyszerűbb vonalvezetés mellett, mert így a következő szezonban is tudja viselni azt más kiegészítőkkel.

Dress CodeWhite tie:
Ez a dress code kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel: az urak számára a frakk viseletét írja elő.
Kiegészítői: a fekete cilinder, a mélyen kivágott fehér piqué-mellény, a rejtett gombolású fehér frakk ing, a mandzsettagombok, a kézzel kötött fehér csokornyakkendő és fekete lakkcipő, fehér díszzsebkendő viselete ajánlott hozzá.

A hölgyek számára nagyestélyi ruha viseletét írja elő. Ajánlott kiegészítő hozzá a hosszú kesztyű viselete). Ékszerek, frizura és smink tekintetében az egyszerűség és ízlésesség követendő.


bal
Black tie:
Az urak számára az ilyen eseményeken kötelező a fekete színű szmoking viselete.
Kiegészítői: a fekete csokornyakkendő, dupla mandzsettás ing, lehetőség szerint díszgombokkal,fehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és bőr vagy lakkcipő az elvárt kísérő.
A hölgyeknél elvárt az ujjatlan kisestélyi ruha, amelyhez egy stóla kiválóan illeszkedhet, de kesztyűt ilyenkor nem kell felvenni. Koktélruha is elképzelhető, annak függvényében, hogy mennyire elegáns, illetve formális a rendezvény.


Black tie invited /Black tie optional:

Nem elvárt a szmoking viselete az uraktól, hanem az helyettesíthető egy elegáns fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendő kombinációval is, hölgyeknek a Black tie öltözethez képest kevésbé ünnepélyes ruha (kisestélyi vagy koktélruha) is viselhető.

Creative black tie

A klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti. Ez lehet egyfelől a fehér inget felváltó fekete, vagy más sötét inges, nyakkendős megjelenés, illetve kötött darabok, mint a garbó vagy kasmírból készült póló párosítása a szmokinggal. Hölgyek viselhetnek koktélruhát, de akár egy minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is.