Zsakett történelme:

A zsakett továbbra is a legformálisabb napi ruházat az angol úriember szekrényében. Ez a viselet a 19. század végére vezethető vissza, és a lovagláshoz átalakított kerek kabát származéka. A nadrág egyenes elülső szélei visszahajlottak egy elegáns ösvénybe, hogy megszabadítsák a lovas térdét a lebegő kabát széleitől. Az oldalsó zsebeket eltávolították, hogy hangsúlyozza a derekat, és a selyem burkolatot teljesen kihagyták.
V. György volt az utolsó angol király, aki frakkot viselt, de mivel a nadrágját még mindig oldalsó ráncokkal nyomatta, nem ő az, akit most „korai bevezetőnek” neveznénk. Fia, a walesi herceg nem szerette apja ingeit és öltözetét. Amikor 1936-ban a trónra emelkedett, mint VIII. Edward, az egyik első tette az volt, hogy a frakkot eltávolítsák a bíróságon való viselésből.
Így a zsakett azóta is megmaradt a legformálisabb nappali eseményeken. A fekete gyapjú kabátot a hozzáillő kontrasztos mellénnyel és a csíkos szürke (kasmír) nadrággal viselték a következő eseményeken: a Parlament állami megnyitóján, felavatásokon, királyi kerti partik, esküvők, megemlékezéseken, Epsom és Acot verseny találkozóin. Akár le is írhatnák a zsakettet Anglia nemzeti jellemzéseként, ami az egyenruha egyenruhája. Ha összehasonlítjuk a zsakettet a csodálatos Felvidék ruházatával, amit Skóciában hivatalos eseményeken viselnek, akkor senki sem feltételezi a származását, viszont egy úriember láttán, aki zsakettet visel, arról sugárzik, hogy kiváltságot élvez.
A szürke színű, háromrészes zsakettet az 1930-as évek óta tekintik divatosnak, és gyakran zavarodottság övezi, hogy mikor lehet viselni. Kevésbé formálisnak tekintik a fekete kabát, de vőlegény és a menyasszony apja viselheti és kifejezetten ajánlott.
1790s-Country-Gentleman-824x1030